Går sammen om viktig forskning

Fra venstre Richard Andre Ingebrigtsen, seniorforsker (UiT), Simon Ford, teknisk ansvarlig (Rå Biopark), Didrik Ulleberg, forsker (SINTEF Nord), Jon Brage Svenning, forsker (SINTEF Nord) og Sigve Daae Rasmussen, daglig leder (Rå Biopark).

Rå Biopark skal sammen med SINTEF Nord og UiT - Norges Arktiske Universitet kartlegge potensialet til biproduktene som oppstår ved produksjon av biogass i den planlagte fabrikken i Skibotn.

- I produksjon av biogass oppstår en fast og en flytende biorest. Den flytende bioresten er svært rik på uorganiske næringssalter, og da spesielt nitrogen, som kan benyttes til plantegjødsel, sier forsker i SINTEF Nord, Didrik Ulleberg.
  Rå Biopark planlegger å fordampe biorestene til faste krystaller, som skal videreforedles til blant annet granulert gjødsel.

Lokal utnyttelse
 - Produksjon av granulert gjødsel, biokull og transporterbar CO2 innebærer store energiinvesteringer. Derfor ønsker vi gjennom dette forskningsprosjektet å se på muligheten for å utnytte begge deler av bioresten lokalt, noe som er en bedre sirkulærøkonomisk utnyttelse enn å sende råvarene fra oss, sier Daae Rasmussen.
  Forprosjekt, som startet i april, skal kartlegge potensialet og utfordringene med ulike teknologier for dyrkning av organismer som kan leve og formere seg utelukkende av uorganisk ernæring, på fagspråk kalt for autotrofe organismer.
  Prosjektet støttes av det Regionale forskningsfond ARKTIS med 500.000 kroner.

Viktig informasjon
Prosjektet vil gi et vitenskapelig grunnlag for videre planlegging av Rå Biopark, og vil gi oss svar på hvordan vi best kan utnytte biprodukter som blant annet CO2, spillvarme og næringssalter i autotrof dyrking av planter eller mikroalger. Dette er innovasjon som kan føre til vesentlig optimalisering av hele produksjonen til Rå Biopark, sier en engasjert daglig leder om samarbeidet med SINTEF Nord og UiT.

Verdifull biorest
Rå Biopark skal behandle matavfall fra husholdninger og næringsliv i 41 kommuner i nord, i tillegg til avfall fra blant annet oppdrettsnæringen. Den totale mengden vil årlig ligge over 60 000 tonn. Produksjon av flytende biogass vil kunne erstatte 5 millioner liter diesel.

Daglig leder i Rå Biopark, Sigve Daae Rasmussen er svært fornøyd med støtten fra det Regionale forskningsfondet ARKTIS til forprosjekt om testing av ulike teknologier for sidestrømmer fra biogassproduksjon i Skibotn

Innovasjon
- En sirkulær utnyttelse av sidestrømmene som oppstår ved produksjon av biogass er avgjørende for å nå bærekraftsmålene som er satt av regjeringen og FN. De aktuelle sidestrømmene for Rå vil være egnet for ulike typer autotrof dyrkning som for eksempel hydroponi, digeponi eller mikroalgekultivering, sier Daae Rasmussen.

Samfunnsnyttig
- Hvis dette blir en realitet, vil det for Rå Biopark føre til et lavere klimaavtrykk og økt omsetning. Innovasjonen er i høy grad samfunnsnyttig og vil bidra til bærekraftig lokal matproduksjon i Nord-Norge, som igjen fører til flere arbeidsplasser og økt selvforsyningsgrad.
  - Det å kunne bruke biorest til hydroponi og mikroalgedyrkning er svært tidsaktuelle temaer som det forskes mye på, og ett nytt anlegg tilknyttet Rå Biopark, vil følgelig bidra til å drive teknologien fremover, og ikke minst bygge kompetanse i nord, sier seniorforsker Richard Andre Ingebrigtsen i UiT.

Fakta om prosjektet
I samarbeid med SINTEF Nord og UiT Norges Arktiske Universitet skal Rå Biopark teste ulike teknologier og vurdere muligheten for å benytte autotrof dyrkning i utnyttelse av biproduktene ved produksjon av biogass. Dette er teknologier for hydroponi, digeponi, mikroalger, makroalge, larve, sopp og encelleportein.

  Prosjektet ble startet opp i april i år, og har en varighet til første kvartal neste år.
  Rå Biopark stiller med prosjektleder. Prosjektet er støttet av Regionalt Forskningsfond ARKTIS med 500 000 kroner.
Målet med prosjektet er å bidra til å realisere økt utnyttelse av råstoffet som leveres til Rå Biopark med særlig fokus på bærekraft og økt lokal verdiskapning.  

Forrige
Forrige

Polarkonsults initiativ med 3D-animasjoner styrker Rå Bioparks satsning

Neste
Neste

Rå Biopark med forskning på biokull