Kystmiljø og Rå Biopark inngår samarbeid

Forretningsutvikler Merrick Hartness Mordal (Rå Biopark), Christian Johansen, gründer og daglig leder (Kystmiljø), Teknisk ansvarlig Simon Ford (Rå Biopark) og Sander Slotterøy, driftsleder (Kystmiljø) ble enige om et samarbeid på starten av 2023.

Kystmiljø og Rå Biopark har inngått et strategisk samarbeid om leveranser av fiskeslam til biogassanlegget i Skibotn.

-Vi er et gründerselskap, og etablerte oss i 2016. Kystmiljø er spesialisert på henting av restråstoff fra havbruksnæringen, og har en svært omfattende beredskapsflåte som er tilgjengelig døgnet rundt, sier Christian Johansen, gründer og daglig leder i Kystmiljø.

Klimagevinst
-Helt siden etableringen har selskapet vokst og teller nå over 20 personer i teamet. Vi ønsker å komme med nye løsninger som gir større klimagevinst enn i dag. Selskapet vårt håndterer både innhenting, produksjon og salg av produkter.

-Vi har et sterkt fokus på avfall fra havbruk som egner seg til biogass, blant annet fiskeslam, og derfor er vi svært glad for en slik samarbeidsavtale med Rå Biopark, sier Johansen.

Daglig leder i Kystmiljø, Christian Johansen, ser frem til et strategisk samarbeid med Rå Biopark.

Stor verdi
Forretningsutvikler Merrick Mordal i Rå Biopark har fokus på havbruksnæringen og fiskeslam.

- Jeg gikk i dialog med Kystmiljø om et potensielt samarbeid på bakgrunn av andre kunders gode erfaringer. Kystmiljø overvåker, analyserer og rapporterer på alle avfallstyper som de samler inn. De tar eierskap over restråstoff fra havbruksnæringen og er svært løsningsorienterte. I tillegg er de ISCC-sertifisert og kan garantere sporbarhet, sier Mordal.
- Dette er uten tvil en viktig avtale for Rå Biopark. Jeg er veldig glad for at vi nå har landet en avtale hvor vi er enige om kunnskapsdeling som kan være nyttig for begge parter.
- Vi anser reststoff fra havbruksnæringen som ressurser, og ønsker mer enn gjerne å motta fiskeslam til vårt biogassanlegg i Skibotn, sammen med annet organisk avfall. For Rå Biopark, og bærekraftig biogassproduksjon i Nord-Norge, vil det være veldig verdifullt hvis fiskeslam fra regionen kan inngå som råstoff anlegget, avslutter Mordal.

Forretningsutvikler Merrick Mordal ser frem til å samarbeide med Kystmiljø om å utnytte eksisterende ressurser i havbruksnæringen, som blant annet fiskeslam. Foto: David Jensen

Kunnskap og utvikling
- Vi vil med dette være en leverandør av fiskeslam til Rå Biopark på det som kommer fra havbruk inn til oss, sier Johansen.  

- Vi ønsker å finne de beste løsningene for våre kunder og hvordan vi skal ta vare på ressursene i den maritime næringen til neste nivå. Dette ønsker vi å gjøre gjennom forskning og innovasjon, slik at vi kan sikre den beste kunnskapen for å utvikle nye verdikjeder som ivaretar ressursene best mulig, legger Johansen til om satsningen på maritim industri.

Prosjekter
- Vi arbeider også med flere ulike prosjekter på kunders oppfordringer eller ideer som oppstår internt i bedriften. Dette er blant annet prosjekter i tett samarbeid med nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer. Akkurat nå forskes det blant annet på metoder for å unngå bruk av maursyre og å finne nye anvendelsesområder for råstoffet, avslutter Johansen.

Kystmiljø samler inn reststoff som fiskeensilasje, tare og slam. I tillegg har de utleie av utstyr.

Forrige
Forrige

- Nøkkelen til suksess

Neste
Neste

Advansia og AFRY skal bistå Rå Biopark med å utvikle biogassanlegg i Nord-Norge