Biogasstasjoner i Nord-Norge 2024
Artikkelen er opprinnelig publisert på Grønt Landtransportprograms hjemmeside, skrevet av Thor Morten Wangen.
Under informasjonsmøtet til Rema 1000 og Grønt Landtransportprogram om Nord-Norges første biogasstasjoner, kunne Barents Naturgass (BNG) meddele at de kan fremskynde planene om de første stasjonene til fjerde kvartal 2024. Det er nesten ett år tidligere enn først antatt.
- Biogass er eneste realistiske løsning for tung last som skal fraktes langt. Vi har lang erfaring med å bygge og drifte gassfyllestasjoner og ser frem til å bygge den første stasjonen for biogass i Nord-Norge. Det vil ha stor betydning for landsdelen. For å lykkes er vi derimot avhengig av at noen forplikter seg til å kjøpe gassen. Det tror jeg vi kan få til etter dagens samling, sier Øystein Markussen, driftsteknikker i Barents Naturgass.
Det var under Rema 1000 og Grønt Landtransportprograms informasjonsmøte i Narvik 16. november at BNG annonserte fremskyvingen. Rune Herje er transportdirektør i Rema 1000 Distribusjon Norge og leder pilotprosjektet. Han synes det er gledelig at BNG ønsker fortgang.
- Å få fart på utbygging av fyllestasjoner for flytende biogass er et viktig tiltak. Korridoren mellom Fauske og Alta er viktig for oss og mange andre. Derfor må vi komme i gang med etableringen av fyllestasjoner her. Det er derfor svært gledelig at BNG nå ser ut til å få åpnet sin første fyllestasjon for flytende biogass mye tidligere enn først planlagt, sier Herje.
84 biogasslastebiler i Nord-Norge
Konsernsjef Lars Arne Brøttem i Nor-log deltar også i prosjektet og satser i nord.
-Bransjen må samarbeide på tvers av leveringskjeden for å få på plass infrastruktur med fyllestasjoner på viktige transportkorridorer i Nord-Norge. For å nå klimamålet i 2030 må minst 60 prosent av materiellet gå på biogass. Det tilsvarer 84 lastebiler for Nor-log i Nord-Norge, sier Brøttem.
Skal investere 300 millioner i biogassanlegg
Hålogaland Ressursselskap IKS skal levere biogass til prosjektet. Blant annet fra Rå Biopark. Christian Knaak-Gibbe er logistikksjef i Hålogaland og sier det vil åpne seg store mulighet for regionen.
-Vi ser store muligheter for biogass i Nord-Norge og skal investere 300 millioner kroner i Rå Bioparkanlegg. Anlegget vil bli en del av et større samarbeid med avfalls- og renoveringsselskaper i hele Nord-Norge og skal sikre oss nok råstoff. Råstoffet vi bruker til å lage biogass kommer fra matavfall, avløps- og fiskeslam. Våre beregninger viser at biogassen fra Rå kan erstatte opptil fem millioner liter diesel årlig, sier Knaak-Gibbe.
Nord-Norge leder an i utslippskutt
Bjørn Røst Kjørmo leder prosjektet fra GLP sin side og fremhever viktigheten av å samle bransjen.
- Transportsektoren er Norges største utslippsektor og tungtransporten står for de største utslippene. Vi opplever heldigvis at mange aktører ønsker å omstille seg raskt. For å nå utslippsmålene for 2030 er det viktig å satse på de løsningene som gir størst klimagevinst og grønn bunnlinje. Det er fint å se at GLPs arbeid bidrar til raskere utbygging av nødvendig infrastruktur for biogass i nord. Nå håper vi at flere lokale transportaktører skaper etterspørsel etter biogass, og at kommunene og fylkene også bidrar, sier Kjørmo.
Under informasjonsmøte ble det også holdt innlegg fra andre aktører som er med i prosjektet. Blant annet Lene Knutsen Langrusten, innkjøpssjef for logistikk i Tine. Tine ser store muligheter for biogass i nord.
- Vi i TINE deltar i prosjektet fordi vi trenger flere fyllestasjoner for biogass for å nå målet om å bli fossilfrie innen 2030. Vi vet at den eneste måten å få det til på er om vi samarbeider. Tine har et bredt distribusjonsnettverk i Nord-Norge og vi ser på biogass som en god mulighet til å gjøre nettverket grønnere, sier hun.
Karbonfri sjømat
Sjømatnæringen var også representert ved Ståle Slemmen logistikk-sjef i Cermaq. De ser gode muligheter til å gjøre fisken fra Nord-Norge mer utslippsfri på veg ut til verdensmarkedet.
- Cermaq er opptatt av å levere sunn mat som både er produsert og transportert på en bærekraftig måte. Vi er glade for dette initiativet som gjør at vi i kombinasjon med tog kan frakte fisken tilnærmet utslippsfritt til Oslo og deretter videre til kunder i mer enn 30 land. Vi støtter prosjektet og vil påvirke våre transportører til å velge klimavennlig transport, sier han.
Tror på flere prosjekter i nord
Sigrid Ina Simonsen er regiondirektør for NHO Arktis og var sist ut på scenen under informasjonsmøtet. Hun lover at NHO vil gjøre alt for at regionen skal lykkes med prosjektet.
-Det er inspirerende å høre om et prosjekt som kombinerer næringsutvikling med utslippskutt. Nord-Norge har stort potensiale og NHO vil stille sitt nettverk og kompetanse til rådighet for å at vi skal komme i mål. Det vil bety mye for landsdelen og jeg tror prosjektet kan føre til mer spennende næringsutvikling fremover, sier hun.
Fakta om pilotprosjektet:
Mål: Raskt etablere fyllestasjoner for flytende biogass på strekningene:
E39 mellom Kristiansand, Bergen og Ålesund
E6 mellom Fauske og Alta
Oppstart: høsten 2023
Første fyllestasjon i Nord-Norge: Fjerde kvartal 2024
Deltakere: REMA 1000 Norge, Litra AS, TINE SA, Nortura SA, Firda Billag AS, Posten Bring AS, PostNord AS, Mesta AS, BAMA Logistikk AS, Air Liquide Skagerak AS, Gasnor AS, Gasum CGC AS, Norsk Scania AS, Volvo Trucks Norge, Iveco Norge AS, Energigass Norge, Veøy AS, St1 Norge AS, Norges Lastebileier Forbund (NLF), Saltens Gruppen AS, Barents NaturGass AS, Nor-log Gruppen AS, Ahlsell Norge AS, Collicare Logistics AS og GLP.